The Villa at Barwon Heads

A bold external form inspired by surrounding built
 character is translated internally to capture natural light
 and links to water and landscape.

bower-architecture-villa-barwon-timber-front
 

 

The client brief for a breezy and spacious beachside retreat required engaging simple solutions to address and respect opportunities of site and surrounds.

An L-shaped plan wraps around the outer perimeter of the corner site, offering protection and privacy. Inspired by an abundance of gable roof beach houses, an abstracted silhouette shape is extruded through the new house, creating a clerestory and sculpting out intriguing interior experiences.

bower-architecture-villa-barwon-contemporary-interior

Rigorous internal planning generated a journey through three zones within the house: the entry and living areas facing north, the guest and study zone at the corner, and the enfilade master bedroom wing further north.  A covered walkway buffers the master bedroom from the garden, creating a private edge to the dramatic lap pool. The walkway begins one of a series of parallel long viewlines through the house.

The Villa at Barwon Heads

 The Villa at Barwon Heads

The Villa at Barwon Heads

 The Villa at Barwon Heads

The Villa at Barwon Heads

 The Villa at Barwon Heads

The Villa at Barwon Heads

 The Villa at Barwon Heads

The Villa at Barwon Heads

Builder: Project Group
Landscape Designer: Michael Pithie
Photography by Shannon McGrath
Video: AL Film Australia
Photography by Shannon McGrath