Caulfield House

A double height gallery and central courtyard flood the interior
of this bold new house with natural light.

Caulfield House
2008

 Caulfield House

Caulfield House

 Caulfield House

Caulfield House

 Caulfield House

Caulfield House

With a brief for a flexible house to accommodate varying numbers of family, visitors and guests, this house aims for a balance between street presence and harmony with surroundings, engaging the passer by through its sculptural form and teasing glimpses beyond. Externally, zinc and timber cladding combine with a concrete blockwork base to conceal a peaceful interior retreat bathed in natural light. Varied north facing living volumes arranged around a central courtyard range from expansive to intimate

Natural light, winter sun and passive cross ventilation are bought into and through these areas by the double height central gallery and louvered clerestory which run along the central spine of the house. The house continually balances and reveals itself along the journey through its spaces, using the play of natural light, variation in volume and use of sustainable, refined and raw materials.

Caulfield House

 Caulfield House

Caulfield House

Bower provided creativity, both externally and internally,
to realise the dream we had for our house. The modern lines
and out of the box design features were designed to meet
our specific requirements. Bower’s professional staff listened
to our needs and were diligent in making sure even the
smallest details were considered in the design.

Bower remained incredibly responsive from design
conception all the way through to construction and beyond.
Our project would not have been the same success without
Bower’s expertise and consideration. We have only the
highest praise for the team at Bower Architecture.
— Julia, Client
 Caulfield House

Caulfield House

 Caulfield House

Caulfield House

 

Builder: First Impressions Projects
Photography by Shannon McGrath