Stepping House

A series of exciting and joyful spaces are revealed
 throughout this unique house, driven by a concept which
 treasures the scale of the original 1960’s frontage.

Stepping House
2014

Stepping House

This garden and pool area are filled with varied elements, gestures and connections, including an outdoor tree canopy room, external fireplaces and discreet kitchen connections. From the dramatic unveiling of the pool at the entry to the revealed living areas this project is an exploration of memorable volumes, natural materials and passive sustainable design which draw from and re-interpret the language of it’s original 1960’s heritage.

This concept conceals new additions from the street through the implementation of three progressively larger pieces or “steps” including the existing frontage, to a central larger living volume and a two storey bedroom section beyond, which combine to form a U shape around a central north facing garden. Direct and dappled light play throughout living spaces against textured surfaces and a central fireplace element which balances openness and defined spaces of personal scale.

Stepping House

I love that after a hard day at work the moment I enter,
surrounded by water, I feel the calming sense of being home.
The design works so well and although spaces are zoned,
they are also intimate and cleverly integrated to allow a great
flow to meet the way we live, entertain and especially
interact with our growing children.
— Stephen, Owner

Stepping House

Stepping House

Stepping House

Stepping House

Stepping House

Stepping House

Stepping House

Stepping House

Builder: Cosgrave Constructions
Landscape Designer: Candeo Design
Photography by Shannon McGrath

Bower-Plan-Stepping-House