Hover House

With a captivating internal focus, this new house in beachside Mt. Martha
re-imagines the single dwelling courtyard on a rear battle-axe block.

Hover House
2013

 Hover House

Hover House

Adaptability to varying weather and external circumstances was critical to provide the clients with a functional home all year round. Sliding doors and screens allow for each bedroom wing to be open or closed independently from the main living space also aiding energy efficiency and privacy.  Winner of a national commendation for Residential Architecture at the Australian Architecture awards in 2014. 

The brief for a tranquil, sustainable and private home filled with natural light, warmth and texture was achieved through the creation of a unique central courtyard. Through the extrusion of a simple and considered gable shape around this central space, natural light and privacy are maximised.  The resulting form efficiently collects rainwater, incorporates sustainable passive systems and emphasises views to distant gum tree canopies.

This is a high-amenity, cost-effective house
that has been skilfully designed for everyday life.
— Australian Institute of Architects Awards Jury, 2014
 Hover House

Hover House

Memorable houses don’t have to cost the earth.
Our aim was for a simple gesture that can stand
strong over time.
— Chema Bould, Project Architect
 Hover House

Hover House

Hover House

Hover House

Hover House

Hover House

Hover House

Hover House

Hover House

 Hover House

Hover House

Builder: Ellcon Building Contractors
Photography by Shannon McGrath