Bellarine Beach House

Bellarine Peninsula, Victoria

By reimagining the existing house and its possibilities for re-use, the amount of new areas were kept to a minimum in achieving improved zoning, orientation and connections to landscape. Play of ceiling heights and natural materials combine with existing block to create intimate spaces around a central courtyard.  

These are balances with the higher living spaces at the rear which connect to both courtyard and northern garden. Abundant storage ensures this is a house that minimises clutter and can be packed and unpacked when desired.  

A new northerly living pavilion totally immerses you within the established garden spaces.

Anna Dutton, Project Architect

Re-use became a focus rather than re-building and almost the entire existing house was kept thus reducing the environmental footprint of the project.  The original layout was re-imagined with a master bedroom addition at the front and new rear living space at the rear.  Clear zoning was introduced for living, sleeping and parents retreat.

 Orientation was improved to embrace the garden and northerly aspect and new carefully placed windows create natural cross ventilation. A high level openable window at the entry captures a view to the sky upon entry and creates a chimney stack effect for rapid airing of the entire house when desired. The entry experience and the flow of spaces offer long light filled vistas though the house and to the landscape. The play of ceiling heights and textures throughout the house create more intimate moments with framed views of the garden and small touches to make spaces unique and special. 

A natural material palette was selected to introduce warmth to the house with larger expanses of sustainably sourced timber to complement and offset the existing blockwork.  

Project Info
Traditional People and Custodians

Wada Wurrung people of the Kulin Nation

Architecture and Interior Design
Bower Architecture & Interiors
Builder

Will Gordon, Jardine Homes

Photography

Nikole Ramsay

Styling

Emma O’Meara

View similar projects