Long Garden House

Caulfield North, Victoria

A spacious and luxurious family home surrounded by its lush long garden.

Coming from a small and dysfunctional house where everyone felt on top of each other, the brief from our clients was for a calm, generous and light filled family home. The living spaces were to feel surrounded by, and completely connected to, a lush garden. Making the house super functional and easy for a busy and active family of five was a high priority as was making sure the home could adapt as the kids grew up.

The garden wrapping around the kitchen and living room gives a sense of calmness looking out to the greenery

Client, Long Garden House

The east west orientation of the site was perfect for creating a long L shaped plan, where the main living spaces can face north and flow into a long private garden space.

A playroom also faces the long garden as does the extension of the garage which with wide bifolding doors can function as a workshop, undercover gym or play area. A spacious home workspace is also located at the ground floor facing the morning sun and the front garden. A mud room and bathroom form an internal threshold to the home from the garage and a supremely functional back of house zone includes a butlers pantry, a home control centre and laundry.

The house feels clear, calm, open, robust and warm
with a generous a sense of space

Client, Long Garden House

The material palette was chosen to be robust yet luxurious and is suite of textures in white, punctuated by warm Australian blackbutt accents. Working collaboratively with our client builder and his preferred construction technique, the main walls of the house are reinforced masonry walls which were honestly bagged in soft white. Aluminium battened screens and pergolas invite the landscape to eventually creep up and over the facades while also offering adaptability to the seasons.

Internally a sense of luxury is achieved with the generous use of Carrara marble at the kitchen and bathrooms and oak joinery details. The bathrooms feature a playful rich blue herringbone tile to the floors and matching cabinetry.

Upstairs, the main bedroom suite is zoned away from the kids zone and faces its own rooftop terrace and the morning sun. Privacy and sun shading to the main bedroom informs the striking operable white battened screens at the first floor of the street frontage, which can be opened or closed as desired. Three kids bedrooms, two bathrooms and a rumpus form the kids zone, with a book nook at the end of the hall for reading books with the kids.

I really love the upstairs balcony off the master, it provides for a connection with outside and an openness that master bedrooms often lack.

Client, Long Garden House  

The long wing of the Long Garden House is a consistent asymmetrical gable its entire length. The form is both a nod to the shape of the older home that occupied the site in the past, and a contemporary reflection of the dominant forms of the street scape. The roof space also offered the client a huge attic space which they love!

Project Info
Traditional People and Custodians

Boonwurrung/Bunurong and Wurrundjeri Woi Wurrung peoples of the Eastern Kulin Nation

Architecture and Interior Design

Bower Architecture & Interiors

Builder

Built by the client

Photography
Shannon McGrath
Landscape

Lisa Ellis Gardens

Styling and Art

By Client with pieces from Sutton Gallery

View similar projects