Brighton White House

Brighton, Victoria

This playful home for an active family of five, sitting on a tight little site in in Brighton Victoria, demonstrates that great things can be achieved on a compact site, with the street to the north, even for a big boisterous family.

Our clients Tara and Randall were facing a problem many of our clients experience: they loved their area but their family was growing and they desperately needed more space and a house that can adapt to suit all stages of family life. They approached Bower Architecture to explore whether a family home would be viable on a compact and square 20 x 20m site in Brighton East with the street to its north boundary. The brief was for a timeless family home which felt light, private and spacious (but not expansive).  

Thanks for designing us an amazing house. We LOVE it!

Tara, Client, Brighton White House

The design response re-interprets the traditional ‘front-yard’ by flipping the standard private rear garden to the northern front street side, with a smaller, intimate courtyard to the rear. Central living areas connect these two outdoor spaces, allowing one to flow to another, joining the heart of the house with its surroundings.

A simple combination of a gable and hipped first floor shape enables compliance with the strict planning heights and a streetscape addition that is both sensitive and contemporary. Internally the first floor forms a kid’s level that subsequently varies in volume from high and generous to low and cosy. 

The Brighton White House achieves an energy rating of over 7 stars and features efficient thermal mass internally effective sun shading and a delightfully simple arrangement of natural ventilation.

Adapting to its site and brief, the Brighton White house reveals a solution that has been discovered throughout the design process. It is playful and calm, approachable and modest, yet still a unique addition to its neighbourhood and reminds us that memorable opportunities can exist even (or especially) on smaller, constrained sites.

Our clients and the kids love their new home and note that “the play of light inside delights us every day” and “we all love having our private places to retreat”. The house and garden feel both private and interwoven: the views and interactions with outdoors bring them a sense of spaciousness. Places to come together and places for peaceful retreat work brilliantly for family.

Inverting the traditional extension on its head, the approach of Brighton White House reinterprets the expected and reorients its core functions to align with the site and its offerings. From a place of open-mindedness, Bower Architecture injects a sense of connection and clarity to bind the home as it expands and embraces its setting.

Bronwyn Marshall, The Local Project

Project Info
Traditional People and Custodians

Boon Wurrung People First People of the Bays (Port Phillip and Westernport) and South East Victoria

Architecture

Bower Architecture & Interiors

ArchitectureBuilder

Macasar Building

Photography
Shannon McGrath
Furnishing and Decoration

Tara, Client, Brighton White House

Styling and Art

Ruth Welsby

Publications
View similar projects